Nacksmärta från din smartphone

Nacksmärta iphone

Har du också noterat att de flesta människor idag inte gör annat än står och sitter med näsan i telefonen. Att sedan undra varför nacksmärta uppstår gör att jag drar lite på smilbanden.
Vi människor är skapade för att stå upprätt. Trots det sitter de flesta ned under större delen av sin arbetsdag. Dessutom tittar vi ned på den lilla skärmen på en smartphone.

I genomsnitt tillbringar vi 2-4 timmar varje dag med nacken böjd framåt nedåt. Det blir 700 till 1400 timmar per år. Det behövs ingen ”raketforskning” för att förstå att detta skapar smärta i nacken.

Det genomsnittliga vuxna huvudet väger 4-6 kg när det är i upprätt eller neutralläge. Men på grund av den där irriterande saken som kallas fysik – gravitationskraft – blir kraniet tyngre ju mer du böjer nacken. Flera gånger tyngre, enligt forskning från dr Kenneth Hansraj, chef av ryggkirurgi i New York ryggkirurgi och rehabilitering medicin, som kommer att publiceras i Kirurgisk Technology International.

Hans studie visar att om du böjer huvudet i en 60 graders vinkel, för att titta på din egen smartphone, så får du ett 27 kilos tryck på din halsrygg, den delen av ryggraden ovanför axlarna. Det är mer än den genomsnittliga totalvikten för en 7-åring!!

”Vikten som belastar ryggraden ökar dramatiskt när huvudet böjs framåt i varierande grader” skriver författarna i studien. ”Förlust av den naturliga kurvaturen av halsryggen leder till stegvis ökade spänningar kring halsryggen. Dessa spänningar kan leda till tidigt slitage, degeneration och eventuella operationer.”

Bara genom att luta huvudet 15 grader framåt hamnar 12 kilo av trycket på ryggraden; 30 graders halslutning ger 18 kilos tryck; en 45 graders lutning lägger tyngden 22 kilo på halsryggen.

Så lägg fötterna på skrivbordet och luta dig tillbaka i stolen eller ligg ned och håll mobilen rakt ovan dig. Redan där kommer du att spara mycket bekymmer och smärta som uppstår i muskler och leder.

Källa: Dr. Kenneth Hansraj/Surgical Technology International

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.