Det finns en enkel förklaring till varför kinesiotejping är så populärt bland elitidrottare, elitklubbar och landslag: Skador läker upp till dubbelt så snabbt. Tejpen används ofta som komplement till traditionella rehabiliteringsmetoder för att få idrottare tillbaka i spel så fort som möjligt.
Ibland behöver kroppen lite hjälp
De flesta idrottare på elitnivå har någon gång varit skadade. Många har genomgått rehabiliteringsprogram med massage och naprapatbehandling. Behandlingsmetoder inom såväl akutvård som rehabilitering hjälper oss att ta hand om skador och får människor friska snabbare. Ibland behöver kroppen helt enkelt lite hjälp.
Rehabilitering på bred front
Kinesiotejp utvecklades i Japan 1979 av kiropraktorn Dr Kenzo Kase. Kinesiotejpen är designad för att efterlikna hudens egenskap i form av flexibiltet och tjocklek och den har i det närmaste samma tjocklek som huden.
Tejpen kan sträckas upp till 60% mer än sin längd, den finns i olika bredder, färger och längder. Den är tillverkad i bomull vilket möjliggör för huden att andas även när tejpen är applicerad. Klistret på tejpen består av akryl och aktiveras av värme vilket tillförs vid applikationen genom att man gnuggar på tejpen eller av kroppens egen värme.
För bra för att vara sant?
Kinesiotape lindrar smärta och underlättar lymfdränage genom att mikroskopiskt lyfta huden. Den tejpade delen bildar små upphöjningar i huden. Resultatet blir att tryck och irritation tas bort från nervändar och smärtreceptorer vilket gör att smärtan minskar.
Trycket lättar gradvis i det lymfatiska systemet och flödet underlättas vilket förstärker och påskyndar kroppens egen läkning. Blodcirkulationen ökar och slaggprodukter transporteras bort.
Kinesiotejp har den unika egenskapen att den kan rehabilitera 24 timmar om dygnet. Den aktiverar kontinuerligt kroppens egen läkningsprocess. Tejpningen ger stöd och balans utan att hindra rörelsefriheten.
Till skillnad från traditionell tejpning så möjliggörs full rörlighet i leden. Tack vare tejpens unika material får man oftast en omedelbar effekt direkt efter appliceringen. Efter den första positiva effekten får man även en fortsatt förbättrad läkning de närmaste fem dagarna. Efter cirka fem dagar har klistret i tejpen gradvis försämrats och därmed är också rehabiliteringsförmågan försämrad, byt därför tejp var femte dag.
Vissa skador kan kräva upprepade behandlingar under längre tid. Tejpen är elastisk och lika tunn som huden med en funktion som kanaliserar bort vatten, vilket gör den skadade kan duscha eller bada utan att behöva byta tejpen. Nästan för bra för att vara sant – men bara nästan!