Vilken säng ska jag välja?

Vilken säng ska jag välja?

Vilken säng ska jag välja?

Vilken säng ska jag välja är en fråga som jag ofta får av mina patienter.
Kan sängen vara orsaken till att de har ont och om de behöver köpa en ny.

Jag hade själv hela 2014 molande smärta i ländryggen som inte ville ge med sig. När vi var på semester i 4 veckor så var den smärtan som bortblåst. Då gick det upp ett ljus (ja, även en naprapat kan vara hemmablind ibland) för mig. Det är sängen som är boven i dramat!
Det var bara att dra i gång ”projekt hitta bra säng” och det är ingen lätt uppgift tycker jag. Läste på så gott det gick och besökte sedan 3 olika sängbutiker. Vi blev mycket bra bemötta på första, den andra var katastrof och den tredje mycket proffsig.

Mina bästa tips för att veta vilken säng du ska välja:

  • Det ska känna som att du ligger ”i” sängen, inte ”på” sängen.
  • Om du ligger på sidan ska axeln sjunka ned så pass att ryggraden är rak (om du står och tittar från sidan). Samma gäller för bäckenet (rumpan).
  • När du ligger på sidan ska du INTE känna av axeln alls, bara uppleva att det är skönt. Domnar axeln/armen eller det är allmänt obekvämt har du förmodligen för hård madrass.
  • När du ligger på rygg ska du kunna känna att sängen stöder dig i ländryggen (svanken).
  • Om du aldrig lyckas hitta en bra kudde är det förmodligen din säng som är för hård eller nedlegad. Nacken hamnar i ett dåligt läge och det kan inte en kudde kompensera vilket gör att du får ont i nacken.

Skillnaden på en billig och dyr säng?

Det som är viktigt för att sängen ska hålla i många år (enligt dessa proffsiga säljare) är att metallen i sängens fjädrar är tillverkade av en hållbar metall. Detta kan jag hålla med om att det låter logiskt. Men hur ska man då veta vilka sängtillverkare som har hållbara metallfjädrar? Jag frågade lite diskret och fick veta vilka man kan lita på och inte. Är du nyfiken så hör av dig till mig.

Så vilken säng blev det för oss då? En kontinental vila deluxe med sängben som är 19 centimeter höga. Så skönt att kunna bädda sängen utan att hänga över den.

Hade jag vetat för några år sedan att en säng kunde upplevas på det här sättet hade jag köpt en ny för länge sedan.
Det är en ren fröjd att få sova i denna säng som dessutom kommer att hålla i 20 år.

Vilken säng ska jag välja?

Gå till en affär som bara säljer sängar och be om hjälp. Prova flera gånger och skaffa dig en uppfattning. Det är inte så svårt som man kan tro. Ska du ha en hård eller mjuk? Det beror på så många saker: din vikt, hur sover du oftast, behöver ni två olika madrasser, ryggproblem, rörliga eller inte rörliga leder och så vidare.

Lycka till och sov gott efter ditt lyckade inköp!

20 kommentarer på “Vilken säng ska jag välja?”