Vilken säng ska jag välja?

Vilken säng ska jag välja?

Vilken säng ska jag välja?


Vilken säng ska jag välja är en fråga som jag ofta får av mina patienter.
Kan sängen vara orsaken till att de har ont och om de behöver köpa en ny.

Jag hade själv hela 2014 molande smärta i ländryggen som inte ville ge med sig. När vi var på semester i 4 veckor så var den smärtan som bortblåst. Då gick det upp ett ljus (ja, även en naprapat kan vara hemmablind ibland) för mig. Det är sängen som är boven i dramat!
Det var bara att dra i gång ”projekt hitta bra säng” och det är ingen lätt uppgift tycker jag. Läste på så gott det gick och besökte sedan 3 olika sängbutiker. Vi blev mycket bra bemötta på första, den andra var katastrof och den tredje mycket proffsig.

Mina bästa tips för att veta vilken säng du ska välja:

 • Det ska känna som att du ligger ”i” sängen, inte ”på” sängen.
 • Om du ligger på sidan ska axeln sjunka ned så pass att ryggraden är rak (om du står och tittar från sidan). Samma gäller för bäckenet (rumpan).
 • När du ligger på sidan ska du INTE känna av axeln alls, bara uppleva att det är skönt. Domnar axeln/armen eller det är allmänt obekvämt har du förmodligen för hård madrass.
 • När du ligger på rygg ska du kunna känna att sängen stöder dig i ländryggen (svanken).
 • Om du aldrig lyckas hitta en bra kudde är det förmodligen din säng som är för hård eller nedlegad. Nacken hamnar i ett dåligt läge och det kan inte en kudde kompensera vilket gör att du får ont i nacken.

Skillnaden på en billig och dyr säng?

Det som är viktigt för att sängen ska hålla i många år (enligt dessa proffsiga säljare) är att metallen i sängens fjädrar är tillverkade av en hållbar metall. Detta kan jag hålla med om att det låter logiskt. Men hur ska man då veta vilka sängtillverkare som har hållbara metallfjädrar? Jag frågade lite diskret och fick veta vilka man kan lita på och inte. Är du nyfiken så hör av dig till mig.

Så vilken säng blev det för oss då? En kontinental vila deluxe med sängben som är 19 centimeter höga. Så skönt att kunna bädda sängen utan att hänga över den.

Hade jag vetat för några år sedan att en säng kunde upplevas på det här sättet hade jag köpt en ny för länge sedan.
Det är en ren fröjd att få sova i denna säng som dessutom kommer att hålla i 20 år.

Vilken säng ska jag välja?

Gå till en affär som bara säljer sängar och be om hjälp. Prova flera gånger och skaffa dig en uppfattning. Det är inte så svårt som man kan tro. Ska du ha en hård eller mjuk? Det beror på så många saker: din vikt, hur sover du oftast, behöver ni två olika madrasser, ryggproblem, rörliga eller inte rörliga leder och så vidare.

Lycka till och sov gott efter ditt lyckade inköp!

29 kommentarer på “Vilken säng ska jag välja?”

 1. Sofia 10 feb 2016 at 09:24 CEST #

  Hej!

  Tack för bra tips!

  Har haft ont i ryggen så länge, och alltid valt en så fast säng som möjligt, men inser nu att jag kanske gjort en dundertabbe under alla år.

  Så i dag tog jag tag i saken och fotade av min egen rygg när jag låg i sängen, för att kunna se ryggraden. Jäsiken vad den var böjd! Det är något som jag aldrig har känt själv egentligen, mer än att jag har ont lite överallt hela tiden. Om du förstår vad jag menar 🙂

  Så nu ska jag ta mig iväg och prova en ny säng, med hjälp av sambon som får kolla ryggraden på mig i butiken.

  Jag vill jättegärna veta vilka sängtillverkare som har hållbara metallfjädrar, mejla gärna till mig om du har tid.

  Vänligen
  Sofia Svanlund
  Karlstad

  • Camilla 10 feb 2016 at 14:08 CEST #

   Hej Sofia!

   Va roligt att du har hittat mitt blogginlägg. Du anar inte vad många mail jag får om sängar efter inlägget, roligt.

   De butiker som jag kollade upp var IKEA, Kungsängen och Atlantis. Av de tre är det bara Atlantis som har hållbara metaller i sina fjädrar. Har minst 6 patienter som har köpt säng där efter vi pratat om det och de är mycket nöja. En var det inte och då kom Atlantis hem och ändrade och bytte fjädrar så att det blev bra.
   Var inte rädd att höra med butiken igen när du väl fått hem sängen. Du ska också ta god tid på dig att prova ut en ny säng. Lyssna på personalen, gärna flera ställen så att du kan bilda dig en egen uppfattning. Gå dit flera gånger och provligg sängen.

   Man får vara velig även i Sverige 😉 Vi är ju alltid så rädda att vara till besvär.

   Sängen jag valde heter Vila delux kontinental, men det finns även en bra modell som också är billigare. Jag och min man bara tyckte att den andra var toppenskön.

   Lycka till nu och hör av dig om det är något mer du undrar.

   Med vänlig hälsning
   Camilla Westling
   naprapatwestling.se

 2. Charlotta Larsson 15 feb 2016 at 15:36 CEST #

  Hej! Tack för tips. Har sovit på tempur många år (ovanpå en hård resårbotten tror jag) men ändå haft problem med ländrygg och nacke. Hade också lite för hög kudde ett tag tror jag även om tempur. Hamnade ofta på mage på tempuren men då är en säng troligtvis för hård? Nu köpt ny säng med 7 cm memoryskummadrass och mediumbotten. Känns inte som om axeln sjunker ner tillräckligt och fått ont ut i armarna igen och lite i nacken. Samtidigt ej vaknat på natten som tidigare så lite brydd… Faller inte över på mage i nya sängen men känns ont i axeln som sagt och mellan skuldror lite mm igen.. Troligtvis för hård?? Provat med lite olika höjd på kudden. Jag är bara 1,51 lång och väger under 60 iaf. Kan en tempur med hög densitet vara för hård eller betyder hög densitet alltid ett bättre stöd? Oavsett vikt? Nått tips för att känna om ligger rätt med rak ryggrad utan att fota??
  Tack mvh Charlotta

  • Camilla 16 feb 2016 at 13:50 CEST #

   Hej Charlotta!

   Tack för att du har hittat till min sida.

   Jag ska vara ärlig och säga att Tempur kan jag inte mycket om.

   Det är svårt att via mail svara på specifika frågor om hur du ligger i sängen. Om jag vore dig skulle jag gå tillbaka till butiken som sålde sängen och höra med dom. Att du inte lägger dig på mage numera låter bra. Det brukar oftast hända när sängen är för hård och man inte vill ha den hård. Att du får smärta i armar och nacke låter inte bra. Vet inte om du har andra problem med rörelseapparaten eller inte, men helt klart ska sängen inte göra så att du får smärta i axlarna när du ligger på sidan.

   Ta mod till dig och gör ett besök i sängbutiken. Lycka till!

   Hälsningar
   Camilla Westling

 3. Anna 6 apr 2016 at 06:14 CEST #

  Hej!!
  Jag o min man har köpt en Jensen säng på sovabutiken. Det är en kontinemtalmadrass där min är medium och hans fast. Problemet är att jag känner det lite som jag ligger i en grop i min säng när jag ligger på rygg och har fått ont mitt i ryggen, lite känslan av att jag hänger på en kota. Tvingade över min man som är sjukt nöjd med sin sida till min och testade hans. Då känns det mycket bättre när jag ligger på rygg men när jag sover på sidan, vilket jag oftast gör domnar min axel bort på den sidan jag ligger. Vad tror du om det här. Passar inte sängtypen mig eller beror det inte på sängen? Känns som att jag helst skulle ha ett mellanting av de två. Nu har också sänggarantin gått ut. Sängen kostade över 30.000 så det känns så jobbigt att det blev så här när jag för första gången i livet satsade på en dyr säng.

  • Camilla 6 apr 2016 at 08:05 CEST #

   Hej Anna!

   Jag tycker att du ska ta kontakt med Sovabutiken även om garantin har gått ut. Gå in och prata med dom och förklara det du sagt till mig.
   De är säkert intresserade av att ha en nöjd kund. Jag misstänker att det är sängen som är problemet.

   Lycka till och stå på dig nu!

 4. Eva 2 okt 2016 at 10:22 CEST #

  Hej!

  Jag undrar ifall du har några råd när det gäller valet av säng till barn? Våra treåringar ska få eget rum. Jag tänkte att vi kan köpa varsin vanlig 90 cm bred resårbotten+bäddmadrass. Läste dock ett foruminlägg från någon med samma tanke, som hade fått höra från någon i personalen på Ikea att barn absolut inte ska sova på resårbotten, utan på ribboten+madrass – tydligen för att resårerna skulle ge för hårt tryck, stämmer det?
  Jag vill undvika skumgummimadrass eftersom sådana har visat sig avge skadliga ämnen (i högre grad än ”vanliga” bäddmadrasser). Det finns kanske alternativ att lägga på en eventeull ribbotten, men jag tänker också att sängen helst ska funka länge – tills barnen är i tonåren, kanske rent av tills de flyttar hemifrån. Det + bekvämligheten om en av oss föräldrar ska ligga bredvid för att natta var det som gjorde att jag var inställd på en normalstor resårbotten-säng, men jag vill självklart inte välja något som eventuellt är negativt för deras små växande kroppar.
  Så: hur ska man tänka vid valet av sängtyp + valet av fasthet etc?
  Tacksam för svar!

  • Camilla 4 okt 2016 at 10:33 CEST #

   Hej Eva!

   Härligt att höra att du är mån om barnens ryggar tidigt i livet. Jag ska vara helt ärlig och säga att vilken säng barn ska sova i har jag ingen erfarenhet av. Det jag vet är att ha samma säng när de är små och sedan kommer upp i tonåren brukar inte fungera. Dels är de tyngre och tjejerna får bredare höfter och pojkarna bredare axlar så förutsättningarna är helt olika.

   Jag förstår att du vill sängen ska gå ligga i för er vuxna när ni nattar. Enda rådet jag kan ge här är att gå in i en specialbutik för sängar och ha en dialog med personalen. Om sängen ska vara mjuk, medel eller fast kan du bara veta när du provar sängen med den personen som ska ligga i den, vilket kanske inte är det lättaste när det gäller barn.

   Lycka till nu och låt det ta lite tid att hitta rätt säng och blir ni inte nöjda så gå tillbaka till butiken.

 5. Eva 5 okt 2016 at 09:14 CEST #

  Tack för ditt svar! Vi får gå till en sängbutik och se vad de säger.

 6. Eva S 14 okt 2016 at 19:05 CEST #

  Hej Camilla.

  Min rygg, bäcken o nacke o axlar m.m är helt katastrof. Ganska ny säng från Mio men den har förvärrat mina problem med mer smärta o domningar. Undrar om sängen är boven i dramat då min rygg small och efter detta varit så handikappad att jag mest varit sängliggande i ca 6 månader och ej längre kan promenera som innan. Kan gå ca 50-100 m sen börjar jag ”förlamas” med ökad smärta från midja och ner. Sov borta i 2-3 dagar och kände jag blev bättre så misstänker då sängen. Vågar inte köpa nu igen då jag inte vågar lita på mitt eget omdöme utan att få prova hemma. Hittade ett ställe där man kunde få madrass gjord efter min egen kropp. Den enda jag skulle våga köpa men funkar inte med en pensionslön.

  Därför skulle jag gärna vilja få andra tips. Vill helst ha en kontinentalsäng, höj och sänkbar i huvud och fot ända. Vill även veta vilka man kan lita på när det gäller metallfjädrar i sängen så jag inte går på en nit där oxå. Skicka gärna ett mail till mig om detta. Borde vara lag på att få prova säng under några dagar innan man köper. Det är ju inga småpengar det handlar om

  • Camilla 15 okt 2016 at 12:32 CEST #

   Hej Eva!

   Att mer smärta och ryggproblem skulle sammanfalla med att du köpte en ny säng, kan vara en tillfällighet. I sådana här lägen är det svårt att säga.
   Mitt bästa råd till dig är att gå tillbaka till Mio och prata med dom. Hur du upplever sängen och kanske kan de leda dig till bättre beslut eller eventuellt hjälpa dig med sängen du redan har köpt. Min erfarenhet är att Mio, Atlantis och Sova har mycket bra kvalitet på sina sängar. Men eftersom det är svårt att veta vilken sorts säng man ska köpa gäller det att ha en bra dialog med butiken. De ska ha så att inom visst antal dagar kan man få byta eller att de kommer och reglerar sängen. Har den garantin gått ut tycker jag att du måste prata med dom ändå. Det är en stor investering och det ska bli rätt.

   Lycka till nu!

 7. Daniel 20 dec 2016 at 07:02 CEST #

  Hej Camilla.
  Mycket kloka ord du har delat med dig utav och jag har kommit till samma insikt som du gjorde på din resa utomlands.

  Dock till skillnad från andra här är mitt problem muskulärt och sitter i nacken/axlarna.
  Vaknar oftast efter 4 – 5 timmars sömn och har då ont och måste ta värktabletter annars riskerar det att bli migrän.

  Gäller samma råd även mig som du gett till ovanstående eller är det något mer jag behöver tänka på?
  När jag var utomlands i januari under tre veckor så släppte värken helt, sov på en hård madrass. Väger nästan 100kg, ska man då ha en hård eller mjuk säng?
  För min är nog ganska mjuk idag och min tempurkudde upplever jag inte hjälper särskilt mycket.

  Med vänlig hälsning.
  Daniel

  • Camilla 3 jan 2017 at 08:58 CEST #

   Hej!

   När du ligger i sängen på sidan så ska ditt bäcken och axlar sjunka ned i sängen så att din ryggrad ser helt rak ut. Ta en bild så kan du själv se hur det ser ut. Om sängen är för mjuk eller för hård kommer din rygg att se ut som en banan och du får smärta i ryggen. När sängen inte är bra kommer det att bli svårt att hitta en bra kudde, för dina axlar sjunker inte ned tillräckligt eller för mycket och då blir nacken lidande.

   Läs gärna mitt inlägg om magnesium också, där kan du hitta lite intressanta grejer. Jag rekommenderar märket ”Holistic” och Mineraldroppar, följ anvisningarna på flaskan och börja med att ta det på kvällen (är avslappnande).

   Lycka till nu!

 8. Roger 8 jan 2017 at 14:56 CEST #

  Hej Camilla
  Fått problem med min nya säng,har haft den i en vecka nu och har tagit tillbaka min gamla säng.
  Började bränna i ben och svank redan första natten och har forsatt så hela veckan och har provat allt och ändrat.
  Köpt på mio och den heter miami.
  Är det nån som vet va det kan vara?
  Hälsningar en trött kille

  • Camilla 27 jan 2017 at 10:12 CEST #

   Hej!
   Det enda jag kan rekommendera dig är att gå tillbaka till butiken som har sålt din säng och prata med dom. Så länge garantin gäller hjälper dom dig utan kostnad.

   Lycka till nu!

  • Camilla 10 feb 2017 at 13:33 CEST #

   Hej Roger!

   Jag tycker verkligen att du ska gå tillbaka till butiken där du köpte din säng och prata med dom. Vad kan du förvänta dig och hur ska det kännas.

 9. Annika 12 feb 2017 at 15:46 CEST #

  Hej Camilla
  Oj så mycket en säng kan ställa till med…. Köpte en ny säng för ca 2 mån sedan. Testade många olika sängar men upplevde det inte lätt att bestämma sig för vad som var bra. Till slut bestämde vi oss för en säng som enl. säljaren var den bästa han hade i butiken…en kontinentalsäng kinnabädden där min man har medel och jag soft pocketmadrasser, till det en 11 cm talalaylatex bäddmadrass (väldigt tung) Värk i ländrygg kom nästan direkt. Sängen känns skön när man lägger sig ner men efter ett tag kommer ”hängmatta” känslan och inget stöd för svanken. Har försökt sova på mannens sida och lite bättre stöd i svanken men den känns hård och får ändå ont, det känns som om jag sover ”på sängen” . Har försökt allt som jag kommit på för att lösa problemet, även kontaktat butiken men jag upplever att det inte tror det är sängens fel….de kan inte förstå att jag inte är nöjd med den. Min man är nöjd och sover gott i den. Själv tror jag bäddmadrassen är en del av problemet då jag väger knappa 50 kg så känns det liksom att jag inte kan ta helt del av pocketmadrassen. Sängen kostade 20 000 varav bäddmadrassen 10 000, så den är ju halva sängen och den är ju inte det första man ”slänger bort”. Har testat med flickans (flera år gammal) betydligt tunnare bäddmadrass vilken kändes något bättre men inte bra….och då blir det för hårt för mannen sida. Börjar inse att sängen inte är gjort för mig:( Vad tror du ?

  • Camilla 14 feb 2017 at 12:46 CEST #

   Hej!

   Det låter som att du har problem med din säng och butiken tar det inte på allvar. Jag vet inte vad jag ska säga till dig, kommunikationen med butiken är förmodligen det enda som kan hjälp dig. Om du inte får hjälp i butiken du handlade i kan du kanske kontakta en annan butik i samma kedja. Kan ju vara deras säljare som inte är tillräckligt kunniga.
   Jag tycker att du ska stå på dig på ett bra sätt så att du blir nöjd.

  • Camilla 4 maj 2017 at 13:27 CEST #

   Hej Annika!

   Hur har det gått med din säng? Det är jättesvårt att svara på vad som passar dig. Sängen är en del av vad ryggen mår bra av, sedan är det träning regelbundet också nödvändigt. Jag vet inte heller hur din sjukdomshistoria ser ut, det kan även finnas något där som göra att din rygg smärtar.
   Jag har en del patienter som inte hittar rätt då det gäller sängar och jag har inte alla svar tyvärr.

 10. Maria 20 feb 2017 at 18:24 CEST #

  Hej Camilla,

  Jag är överrörlig i bäckenet vilket gör att jag lätt blir sned – måste träna coremusklerna för att motverka detta. Mitt problem med sängar är att de är för mjuka vilket gör att rumpan sjunker ned och ryggen svankar. Jag har en hård säng hemma – en jättebillig Ikea-säng – och en dyrare bäddmadrass i memory-foam från Jysk som inte är alltför tjock. Den bäddmadrassen känns stummare för höfterna och ger bättre stöd för rumpan samtidigt som det är skönt för axlarna om jag ligger på sidan. Jag avskyr vanligtvis kontinentalsängar som jag upplever som alltför mjuka. Bara ett par timmar i en sådan säng gör att jag får ont. Enda undantaget är en hotellsäng jag sov i för något år sedan och jag frågade faktiskt hotellet var de köpt den men jag fick tyvärr aldrig något svar.

  • Camilla 4 maj 2017 at 13:22 CEST #

   Hej Maria!

   Att hitta rätt säng är inte det lättaste, men man får inte ge upp. Är man överrörlig är träningen helt nödvändig och ju äldre du blir desto mer får du träna.
   Hoppas att du hittar en bra säng till slut.

 11. camilla 20 mar 2017 at 09:29 CEST #

  Hej. Jag har köpt en Wellpur madrass på jysk och sover jättegott i den. Men, har nu fått sådan fruktansvärd värk i ländrygg höfter och ben. Har haft madrassen sen den 3/3 och hört att det tar ett tag att vänja sig.
  Kan det vara fel madrass för mig? Det är ju 100 dagars ångerrätt.
  mvh camilla

  • Camilla 4 maj 2017 at 13:30 CEST #

   Hej Camilla!
   Det är jättesvårt att säga utan att kunna se dig ligga i sängen och prata med dig. Det jag rekommenderar är att du pratar med butiken som har sålt sängen till dig.
   Lycka till!

 12. Hanna 6 maj 2017 at 07:43 CEST #

  Hej Camilla!
  Tack för ett bra inlägg.
  Min man och jag köpte en säng på Ikea förra vecka. Det var en naprapat som hjälpte oss att välja och han sa att vi båda låg perfekt i sängen. Väl hemma så känns den alldeles för hård för mig. Känns snarare som att jag ligger PÅ än I sängen och jag får inget stöd i svanken. Hur kan det komma sig att den är så annorlunda hemma mot i putiken?
  Hanna

  • Camilla 10 maj 2017 at 09:25 CEST #

   Hej Hanna!

   Det är nästan omöjligt att svara på varför du upplever sängen annorlunda hemma än vad du gjorde på Ikea. Men de ska så klart använda dig av garantin som finns och mitt råd är att gå tillbaka till butiken eller avvakta några veckor. Det kan ta flertalet veckor för ryggen att anpassa sig till en ny säng. Håll bara koll på när garantitiden går ut!

 13. Anna 9 maj 2017 at 16:16 CEST #

  Hej Camilla! Min naprapat har ”förordnat” en ny säng till mig. Jag har spondylolys och mycket smärta i benen nattetid.
  Han tror att mjölksyran inte tas om hand nattetid för att man inte rör sig så mycket.
  Har kollat upp recensioner och få väljs ikeas sängar som bäst i test.
  Du hade ju också kollat där, var det då det var katastrofalt?

  • Camilla 10 maj 2017 at 09:23 CEST #

   Hej!
   Med din diagnos är det inte säkert att en säng kan göra hela jobbet. När var det senast du besökte en ortoped? Jag skulle varmt rekommendera en ortoped för att se hur din rygg ser ut i dagsläget.

 14. Mari 29 feb 2020 at 12:34 CEST #

  Hej.
  Jag är en kvinna över 60 år med ryggproblem sen flera år, artros i ländrygg och i nacke.
  Vad anser du om ställbara sängar? Kan de underlätta eller förvärra?

  • Camilla 29 feb 2020 at 13:43 CEST #

   Hej Mari!

   Jag skulle nog säga att en ”bra” säng är en förutsättning. Men jag håller med dig att en ställbar säng kan vara riktigt bra när vi har passerat 60 år (ta inte illa upp). Med det menar jag att ju äldre vi blir så är återhämtningen långsammare. Jag hör på mina patienter som är över 60 år att det verkligen gillar att kunna ställa sängen i det läget som passar just för den stunden.
   En ställbar säng är rätt mycket dyrare än en vanlig säng, men ta och verkligen prova-prova och se vad du tycker. Fråga personalen på sängbutiken, de ska kunna svara på alla dina frågor och verkligen hjälpa dig. Annars får du gå till en annan butik.

   Lycka till nu!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.