iPadnacke

iPad nacke

Lätt ihopkrupen med huvudet nedåtböjt, axlarna ihopdragna och blicken fäst på den lilla mobilen i knät. Eller halvliggande på rygg i soffan med en iPad i ena handen uppe i luften och den andra handen svepandes över skärmen. Efter ett tag kommer en bortdomnad arm, värk i tummen och stel i nacke. Känns det igen?

Den digitala revolutionen har många fördelar, kanske framför allt i arbetslivet där flexibiliteten blir en helt annan. Men i takt med att de smarta mobiltelefonerna har invaderat samhället har också nya belastningsbesvär blivit ett allt större problem.

Söker jag hjälp för det här?
Idag har jag ofta flera patienter som söker för ”skrollhandled” och smärta i nacken (iPadnacke). Inte alltför ovanligt att även barn kommer till mig med dessa besvär. Ofta vet de själva varför smärtan kommer, men spelen de har fastnat för på mobilen eller plattan är ju så spännande!

Behandla barn
Att behandla barn är tacksamt. De har en kropp som svarar mycket fortare på behandling än en vuxen. Det svåra kan vara att få barnet att förstå att de själva måste ändra sin sittställning och att korta av intervallerna för att besvären inte ska komma tillbaka.

I USA har kiropraktorn Dean Fishman till och med grundat ett medicinskt institut, Text Neck Institute för att uppmärksamma nackbesvären som uppstår till en följd av mobil- och surfplatteanvändningen. En ”global epidemi” som han kallar det.

Det man kan säga utifrån dagens kunskap är att det avgörande är hur mycket man använder de nya redskapen och i vilken position man gör det. Sker det i långa perioder och i statiska ställningar finns stora risker för besvär.

Så använd den nya tekniken smart så att du håller länge!

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.