Bettskena

Bettskena

Att vakna med stenhårda käkar
Det blir mer och mer vanligt att vi biter ihop våra tänder eller gnisslar tänder. Förmodligen är det en reaktion på stressen i våra liv.

Om du vaknar och upplever att käkarna är spända eller kanske till och med har huvudvärk så kommer det sannolikt från att du har pressat/gnisslat ihop dina tänder. Det kan bli en dyr historia om tänderna går sönder och du måste laga eller byta ut befintliga lagningar. Jag har själv bytt samma lagning 2 gånger innan jag skaffade en bettskena.

Om du tittar på tänderna så kan du se att de börjar bli nedslitna i emaljen även om det tar tid. Om mina patienter har haft problem länge med spänningshuvudvärk brukar jag rekommendera en bettskena.

Apoteken har numera en bettskena för några hundralappar som kan vara ett första steg. Tandläkaren gör en riktig avgjutning av dina tänder och den bettskenan passar perfekt till dina tänder. Den kostnaden brukar ligga runt 3000 kronor, vilket är mycket pengar. Men om du ska laga samma tand flera gånger som jag gjorde är du snabbt uppe i den kostnaden.

Vad gör bettskenan?
Den fördelar kraften i käkarna jämnt över tandraden och den som gnisslar sliter ut skenan i ställer för tänderna. Både tuggmuskler och käkleder avlastas.

En bettskena ska sitta bekvämt och om den inte gör det ber du din tandläkare att slipa till den. När den väl sitter på så får du ett läspande tal, vilket kan vara roligt när du säger -Godnatt älskling!

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.