Voltaren, Ipren ger 20-50% ökad risk för hjärtinfarkt!

Voltaren, Ipren ökar risken för hjärtinfarkt med 20-50%

Efter en gedigen studie har man kommit fram till att bland annat Voltaren, Ipren, Naproxen och Ibuprofen ökar risken för hjärtinfarkt med 20-50% särskilt om man har en hög risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.
Det analyserade materialet kommer från olika vårddatabaser i Kanada, Storbritannien och Finland. Totalt var 446 763 personer med i analysen varav 61 460 av dessa hade drabbats av en hjärtinfarkt.

Voltaren, Ipren ger 20-50% ökad risk för hjärtinfarkt

En av sakerna som forskarna tittade på var hur patienternas behandling mot smärta påverkade risken för hjärtinfarkt. De fann då att risken att drabbas av en hjärtinfarkt ökade med 20-50% om patienten använde NSAID-preparat (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) – jämfört med att inte använda dem.

Studien visar att risken för att drabbas av hjärtinfarkt ökar redan under behandlingens första vecka. Den fortsätter sedan öka under den första månaden men stannar efter det av och ligger på samma nivå vid längre behandlingstid. Riskökningen gällde oavsett dos, men blev högre vid högre doser.

En dansk studie varnar för kombinationen med antiinflammatoriska läkemedel och de blodförtunnande medel som ofta skrivs ut efter en hjärtinfarkt, som aspirin och klopidogrel.

Forskarna såg att NSAID-användning även ökade risken för att få stroke, en ny hjärtinfarkt eller för att dö i någon annan hjärtrelaterad orsak.

Råkar man ut för en allvarlig blödning måste man göra uppehåll i sin hjärtinfarktförebyggande blodförtunningsmedicinering vilket också kan vara farligt.

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.