Ryggskott

Anatomi

Ryggskott

Att få ett ryggskott är en upplevelse jag inte önskar någon människa. Jag upplever att för flertalet av mina patienter kommer ryggskott sakta. Något smygande och sedan gör patienten en rörelse och pang kommer kniven i ryggen.

Vad är orsaken till att man får ryggskott?

Vanligtvis har man haft viss smärta eller stelhet i ländryggen (svanken) under några veckor eller månader som inte vill ge med sig. Flertalet utför någon rörelse som blir lite för mycket för ryggen. Man kanske skottar snö, håller på i trädgården liggandes på knä eller framåt böjd en längre tid. Eller så lyfter du upp ditt barn från golvet och då utlöses en smärta som är klart starkare än tidigare.
Du kan uppleva att hela ryggen blir som en fällkniv. Ibland kan du kan bli sned som ett Z. För de flesta upplevs ryggmusklerna väldigt spända och de flesta rörelser är smärtsamma.

Vanligaste orsaken till ett ryggskott är:
Ärftlighet
Hur många gånger du har haft ryggskott tidigare och inte gjort någon förändring!
Hur du tränar (eller inte tränar)
Vad gör du för rörelser mest under dagen
Stress gör att du upplever smärta kraftfullare
Du utför en övning (trädgård, båten eller vad som helst egentligen) under flertalet timmar som du inte är van att utföra.

Hur många gånger har du haft ryggskott spelar roll?

Har du inte haft ryggskott tidigare så har du mycket bra förutsättningar att det ska gå över inom några dagar eller veckor.
Här kan det vara en ovan rörelse som har orsakat en överbelastning i ryggen. Sitter bara smärtan i ryggen och inte ned i skinkor eller ben så kommer smärtan att gå över inom några dagar.

Har du en rygg som brukar ge dig ryggskott 1 eller flera gånger per år kan det vara en helt annan utgång. Förmodligen finns någon i familjen som också har ryggproblem och som du faktiskt är ganska lik i hållningen och kroppen. Vid flertalet ryggskott är vanligtvis en lumbal disk inblandad (disken är en stötdämpare för ryggen). En disk kan bukta bakåt och det skapas ett tryck in mot ryggmärgskanalen. Där finns det inte alltför mycket plats för annat än nerver och ett mekaniskt tryck kommer att orsaka smärta. Det kan även frisätts kemiska ämnen som retar nerven, detta är egentligen ofarligt men ohyggligt obehagligt. Smärtstrålning längs med en nerv gör ont, men det ska mycket till för att du ska göra smärtan värre.

Vad kan jag själv göra vid ett ryggskott?

Om du inte har haft ryggskott tidigare är det bra att hålla sig stående och rörlig (med måtta dock). Blir du helt slut är det bara att ligga ned och vila för att det går åt mycket energi att ha ett ryggskott. De patienter som kommer gråtandes till mig får behandling och sedan stränga order att de närmaste 2-3 dygnen ligga ned och inte göra någonting. Här är det flera års historia av ryggskott och utgången kan bli något helt annat om man inte vilar. Till exempel ett diskbråck eller att du förlänger smärtförloppet.

En mycket bra övning du kan göra hemma är:
Nr. 1: Ligg på rygg med rak kropp . Tänk dig att du har en tråd fäst i varje höftben och du börjar med ena höften och drar den uppåt mot samma sidas axel. Växla till andra sidan och gör likadant. Varje sida 20 gånger.
Nr 2: Ligg på rygg och sätt dina fötter nära rumpan (böjda ben och fötterna ungefär 30 centimeter från rumpan) håll ihop dina fötter och knän, armarna längs med kroppen för att få stöd, pendla försiktigt bägge knäna först åt höger och sedan åt vänster. Gå bara så långt det känns bekvämt. Varje sida 20 gånger.
Nr 3: Ligg på samma sätt som i nr.2 och dra bägge knäna upp mot magen och låt svanken pressas ned mot underlaget. Släpp tillbaka benen något men inte ända tillbaka ned till underlaget. Detta gör du 20 gånger.

När du har gjort dessa 3 övningar ett varv är det dags för att utöka antalet till 30 gånger åt varje håll/sida.
Till sist är det samma övningar igen och då utökar du antalet till 40 gånger åt varje håll/sida.
Denna övning kan du göra så ofta du vill när smärtan är akut.

Går det att behandla ryggskott?

Att behandla er som har ryggskott är faktiskt en favoritbehandling för mig. Eftersom jag själv har haft diskbråck och upplevt allt som jag beskriver ovan är det lätt att förstå din smärta. På kliniken har jag runt 5 ryggskott i veckan som kommer till mig.
De flesta brukar säga: -Gör vad du vill.
Men en del har skräck blandat med smärta och hopp i blicken när jag berättar vad som fungerar bäst i behandlingsväg. Som avslut vill jag säga att vanligtvis minskar smärtan drastiskt efter redan första behandlingen.

Lid inte i onödan – sök hjälp!

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.