Huvudvärk

Att uppleva huvudvärk ibland i 1 eller 2 dagar är ingent ovanligt. Men när du får huvudvärk som sitter i ännu fler dagar kanske en hel vecka, så är livet inte alltför roligt längre. Det känns som att man går runt i en bubbla och orkar inte reagera på vad vänner eller arbetskamrater säger.

Huvudvärk när du vaknar på morgonen

Att vakna upp och känna hur din huvudvärk redan finns där kan sänka vems om helst. Mest av allt vill man somna om och vakna upp utan huvudvärk. Troligtvis har du pressat dina käkar under natten.
Hjärnan processar all information under sömnen och är det mycket som händer i ditt liv kan det hända att du faktiskt inte slappnar av i sömnen. Dina muskler i käkarna jobbar för fullt under natten och pressar ihop käkarna med en kraft på upptill 300 kg!

Käkmusklerna samarbetar med nackrosetten, de små musklerna vi har mellan översta nackkotan och basen på skallbenet. Varje gång du tuggar sänker du underkäken, då görs även en mikrotiltning av huvudet och där kommer nackrosetten in i bilden. Har du huvudvärk som kommer på grund av att du har pressat ihop dina käkar kan även en stelhet i övre delen av nacken finnas. Spända muskler i nackrosetten strålar genom huvudet och fram mot bakre delen av ögonen och till ögonbrynen.

Knastrar, kluckar eller surrar i öronen

Flera av mina patienter som kommer till mig med huvudvärk har även lite andra ”udda” symtom. Det är inget de tar upp med mig, utan det är när jag frågar som det kommer upp.
-Har problem med att det knastrar eller kluckar i dina öron, frågar jag?
-Ja, det har jag. Har uppsökt läkare för de problemen men aldrig fått någon förklaring till vad det kan vara, svarar patienten.
-Kan du även få en ”lätt tinnitus”, frågar jag? Låg volym med både höga och låga ljud.
-Ja, det kommer oftast när jag har som mest att göra på jobbet, svarar patienten.

Att se patientens lättnad när jag förklarar att det är en muskel på halsens framsida som kan skapa detta ljud är underbart!
Den stora muskeln på halsens framsida (sternocleidomastoideus) fäster strax bakom örat och där har du örontrumpeten som bland annat tryckutjämnar. Det är troligtvis därför som det skapas ljud i örat.

Jag har något i halsen

Det finns även ett till ”udda” symtom som en del aldrig har kopplat ihop med huvudvärk och halsen. Upplevelsen av att något har ”fastnat” i halsen. Det känns som att du har ätit knäckebröd och en bit har fastnat i halsen och det går inte att svälja ned den.
Det kan hända när återigen ”sternocleidomastoideus” muskeln på framsidan har en hög spänning. Muskeln spänns upp som ett segel strax under käklinjen och trycker på matstrupen.
Huvudvärken som uppstår från denna muskel sätter sig i ansiktet, hjässan, käken och ibland som en mask ”bakom” ansiktet.
Har du en huvudvärk som kommer ifrån käken och halsmuskeln brukar det vara omöjligt att ta bort smärtan med smärtstillande medicin. Du kan ta udden av smärtan, men det finns ändå kvar.

Alla dessa symtom behandlar jag när du kommer till mig och du kommer att känna igen smärtan när jag håller på. Att förstå varifrån huvudvärken kommer gör att du blir mindre orolig och därmed upplever du mindre smärta.

2 kommentarer på “Huvudvärk”