Laser och vad den kan göra.

Skärskada på finger åtgärdad med MLS Laser.

Skärskada på finger åtgärdad med MLS Laser.

Laser kan hjälpa på många olika områden

Jag hade en patient som sökte för ett smärtande och svullet knä. Vid tredje behandlingen hade hon lillfingret lindat och jag undrade vad som hade hänt. Hon hade skivat grönsaker och råkat skära bort en bit av lillfingertoppen. Jag undrade om det var möjligt att köra laser på såret och hon sa, javisst.
Det svåraste var att få blödningen att minska för även om det var 24 timmar sedan skadan uppstod blödde det fortfarande. Hon fick ligga helt stilla och jag torkade bort det mesta av blodet. Började köra laser med ”Biostimuleringsprogrammet” och efter 6 lysningar (varje lysning 20 sekunder) så slutade det att blöda.
Vi var båda väldigt förvånade och hon lindade om sitt finger igen. 3 dagar senare fick jag bilden som du ser ovan med ett meddelande om att det håller på att läka ihop riktigt fint och att det aldrig blödde mer efter laserbehandlingen.

Hur fungerar laserterapi?

Laser används för att stimulera cellfunktioner. Den påverkar det lokala immunförsvaret, cirkulation i blod och lymfkärl, ämnesomsättningen i cellerna och utsöndring av olika ämnen tex endorfiner och prostaglandiner som bland annat påverkar smärttillstånd.
Smärtstillande: blockerar de nerver som sänder smärtimpulser till hjärnan samt minskar även nervernas känslighet för smärta.
Ökar bildandet av nya kapillärer i skadad vävnad.
Reducerar ärrvävnad: minskar bildandet av ärrvävnad till följd av skärskador, skrubbsår, brännskador och operationer.

Det som hände på fingret jag beskriver ovan var att:

En ökad vävnadsuppbyggnad och celltillväxt uppstod.
Det lymfatiska systemet(lymfatiska systemets funktion är dels dränering av vävnaderna, så att vätska som läcker ut ur blodkärlen leds tillbaka till blodet) har en viktig roll i läkandeprocessen och beror av regenerations kapaciteten(återskapa vävnad) i detta system.
Normalt skapas under denna process ett extremt bräckligt och oordnat nätverk av lymfatiska kärl. Till skillnad mot detta sker, om de behandlas med laserstrålning, en snabbare läkning av lymfkärlen och det blir ingen ökning av permeabiliteten(genomträngningsförmågan).

Ämnen: ,

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.