Sårbehandling med laser

Innan sårbehandling med laser påbörjades.

Innan sårbehandling med laser påbörjades.

På bilden ser du två sår som en patient fick när hon gick emot diskmaskinsluckan i köket. Hon gick till vårdcentralen för att få hjälp och där höll sjuksköterskan på i 4 veckor och la om såret. Tyvärr hände ingenting, såren såg desamma ut som innan. Till saken hör att ett datum för att byta ut knäleden låg inom en snar framtid och dessa sår skulle med största sannolikhet göra att datumet skulle ändras.

När du har gått med en knäled som har artros så vet du nog vad jag menar när jag säger SMÄRTA. Har du en knäplastikoperation inom sikte vill du inte ha sår som ställer in din operation.
Hon hade hört talas om laser men var osäker på vad den kunde göra. Bestämde sig för att fråga sin läkare och han svarade:
-Ja, det är bra.
Men hon fick ingen rekommendation vart hon skulle kunna vända sig för att få denna hjälp.

Hon gjorde som vi alla gör idag, googlade. Där dök min hemsida upp och hon blev nyfiken. Sagt och gjort en tid blev bokad och vi påbörjade laserbehandlingen.

Sårbehandling med laser och påverkan från mediciner

Jag har behandlat en del patienter som haft sår med min laser, men inte haft någon patient som har ätit mer än en medicin samtidigt. Denna patient åt 3 olika mediciner (Seloken, Amlodin accord, Enalapril) för högt blodtryck samtidigt, där bieffekterna bland annat var;

  • överkänslighetsreaktioner från huden
  • minskat antal blodplättar
  • vävnadsdöd hos patienter med svåra cirkulationsstörningar

Hur mycket detta påverkade läkningen av såren är svårt att säga, men jag tycker att med tanke på min egen erfarenhet av att använda lasern så tog det klart mycket längre tid.
Det övre såret var betydligt djupare och det undre var cirka 12 mm till diametern.

Läkta sår efter laserbehandling

Läkta sår efter laserbehandling

21 behandlingar senare

Totalt höll vi på i 6 veckor och hade möjlighet till 3-4 behandlingar i veckan. Jag lyste med programmet biostimulering ungefär 10 minuter på varje sår.
När hon till slut skulle till läkaren innan operationen för att visa upp såren kunde läkaren konstatera att dessa sår skulle utan laser ha tagit mellan 4-6 månader att läka.

De patienter jag har behandlat tidigare som inte äter någon medicin brukar behöva 3-6 behandlingar innan en skorpa bildas och såret är helt läkt. Detta är så klart individuellt men med detta inlägg får du en uppfattning om vad som behövs. Jag tycker att man ganska snart ser hur fort laserbehandlingen hjälper och hur fort såret kommer att läka, under förutsättning att du inte äter medicin.

Vilka sår kan behandlas med laser?

De flesta sår går att behandla med laser till exempel:

  • Akuta sår
  • Traumatiska sår
  • Diabetessår
  • Trycksår
  • Venösasår

.

Några exempel på dubbelblinda sårstudier

Reddy K, Stehno-Bittel L, Enwemeka C.
Laser photostimulation accelerates wound healing in diabetic rats.Wound Repair and Regeneration. 2001, 9 (3): 248-255.

Woodruff L D, Bounkeo J M, Brannon W M, Dawes Jr K S et al.
The efficacy of laser therapy in wound repair: a meta analysis of the literature.
Photomedicine and Laser Surgery. 2004; 22 (3): 241-248.

Byrnes K R, Barna L, Chenault V M et al.
Photobiomodulation improves cutaneous wound healing in an animal model of type II diabetes. Photomedicine and Laser Surgery. 2004; 22 (4): 281-290.

Stadler I, Lanzafame R J, Evans R et al.
830 nm irradiation increases the wound tensile strength in a diabetic murine model.

En kommentar på “Sårbehandling med laser”