Varför får man diskbråck i ryggen?

En bild på magnetröntgen av en ländrygg med diskbråck

MR på ländryggen

Den frågan får jag dagligen på kliniken av mina patienter. Alla diskar vi har i ryggen är designade för att vara ”stötdämpare”. Men de klarar sig inte helt själva, muskler från bålen är också viktig faktor.

Att en disk kan gå sönder har du säkert hört talas om och det är diskbråck. Tänk dig disken som ett kokt ägg. Äggulan är diskens kärna och har konsistens som en räka ungefär, äggvitan är av ett hårdare material. När en disk spricker (går sönder) är det ”äggvitan” som spricker och ”äggulan” rör sig ut mot ryggmärgskanalen (alla nerver ligger i en enda kanal). Detta mekaniska tryck ger smärta, MEN det som också skapar smärta är alla kemiska ämnen som frisätts så att disken kan läka. Dessa ämnen tycker inte nerven om alls och därför uppstår den enorma smärta som varar runt 5-7 dagar.

När du har en disk som ”bara” buktar, (alltså inte är trasig och enligt kroppen finns inget att läka) kan du också ha nervsmärta och smärta i ländryggen. Men oftast inte i närheten av den höga smärta som infinner sig vid diskbråck!
En buktande disk kan du ha i flera år vilket är mycket besvärande.

Vilka är då orsakerna till att du får ett diskbråck?

 • Det finns en ärftlig faktor inblandad, oftast har någon i din familj haft eller har en dålig rygg
 • Stress under en lång tid spelar också roll. Att jobba i ett högt tempo och ständigt ha stresshormoner cirkulerande i kroppen är inte hälsosamt.
 • När du prioriterar att jobba mer än heltid brukar också tyvärr träningen bli bortplockad från schemat. Detta är ett stort misstag både för kropp och själ. Att ha en stark bål (mage och rygg) är livsnödvändigt när inte diskarna fungerar optimalt. Ryggen behöver ett samarbete från muskler och bindväv för att bland annat kunna skapa ett tryck i bålen och därmed avlasta diskarna.Sedan får ju även hjärnan lite frid av att konditionsträningen blir av. För du har väl aldrig ångrat ett träningspass?
  Flera patienter säger att ”men jag tränar ju redan”. Ja, men du kanske inte tränar tillräckligt mycket för vad din rygg behöver. Eller så gör du bara övningarna som är ”roliga” och struntar i de ”tråkiga” övningarna som du faktiskt behöver.
 • Övervikt är också en faktor. Med handen på hjärtat kan nog också du säga att när det är stressigt på jobbet så slinker det ned både det ena och det andra som du vet inte är bra för dig.
 • Sociala faktorer spelar också roll vid utvecklingen av ett diskbråck.Hur är relationen med din partner, mor och far, chefen och arbetskamraterna? Att inte må bra i hjärtat och själen kan göra dig mer smärtkänslig.
 • Jag tror att många gånger vill vi människor ha en enkel förklaring till problemen. Men vi är så mycket mer komplicerade än så. Du kommer till mig med ett ”pussel” och lägger alla bitarna på mitt bord. Tillsammans hjälps vi åt att lägga ihop pusslet.

  Hur ska jag gå tillväga för att så fort som möjligt bli bra från ett diskbråck?

 • I den akuta fasen är det bara ”överlevnad” som gäller. Hur ska jag kunna byta liggställning i sängen? Hur ska jag kunna ta mig till toaletten? Allt detta utan att krampen ska ”ta livet av dig”.Klarar du dig igenom den första veckan så är det värsta gjort. Håll ut! Vanliga smärtstillande har visat sig att inte hjälpa särskilt bra. Det finns receptbelagd medicin som tar bort nervsmärtan riktigt bra. Gabapentin Teva 300 mg fick jag utskriven, vilket fungerar bra.
 • När du sedan börjar kunna räta upp dig och kanske till och med sitta eller stå, gör det! Kan du även ta dig till en naprapat så gör det. Det skapas en hel del kompensationer i hela kroppen när du är liggandes och krypandes i en vecka. Vi naprapater kan inte ”ta bort” orsaken till ditt lidande, men väl lindra smärtan och informera.
 • Information om vad som händer i din kropp är viktig. När du vet bättre – gör du bättre. Att bli välinformerad om hur de kommande veckorna kommer att bli är klart avgörande för hur du kan acceptera smärtan och läkningen. Vanligtvis tar ett diskbråck 6-12 veckor innan kroppen har helt läkt ut. De patienter som inte förstår och accepterar att ”nu är det så här” och bara att göra det bästa av det, läker inte alls lika bra. Rädslan att disken kommer gå sönder igen finns också kvar. Kroppen är en fantastisk maskin som läker bara vi ger den de rätta verktygen och lyssnar på signalerna.
 • När den akuta fasen är över är det dags att börja bygga upp bålen (mage och ryggmuskler) igen. Börja försiktigt och var uppmärksam på hur din dagsform är. Domnar vissa delar av bäcken/rumpa/ben/fot när du tränar så kanske du tar i för mycket eller behöver göra övningen annorlunda. En tummregel att följa är: så länge smärtan/domningarna försvinner inom 24 timmar är det ingen fara. Du är fortfarande i en läkningsfas och uppbyggnadsfas.
 • Vad visar bilden egentligen?

  Bilden som du ser längst upp är en MR (magnetröntgen) på min ländrygg sett från sidan. Ryggen är till höger och magen till vänster. Den vita kanalen i mitten på bilden är ryggmärgskanalen och i mitten på bilden kan du se en ”svart” utbuktning mot denna kanal. Så ser ett diskbråck ut när man ligger ned och kom ihåg att när du väl ställer dig upp så ökar trycket med cirka 70%. Så kan man se ett diskbråck liggande kan du ge dig på att det finns där när du står upp.
  Mitt diskbråck på nivå L3-L4 sprack förmodligen den 30 mars när jag stod och jobbade. Hade en grymt hög smärta hela dagen, men som företagare är pannbenet tjockt och man krigar på. För mig blev det 3 veckors heltidssjukskrivning och sedan tillbaka på kliniken, dock bara halvtid första veckan. Idag är jag klart rörligare i ländryggen än jag har varit på många år. Så det är inte bara dåligt att få ett diskbråck!

  Sammanfattning
 • Lyssna på din kropp när den flaggar ”röda” flaggor. Att fortsätta pressa ryggen i ett läge där den faktiskt behöver vila gör att du får betala ett väldigt högt pris. Du kan dessutom få bestående men, med nervskador.
 • Kontakta eller uppsök en naprapat för att få en konsultation om din rygg. Vet du din status så tar du bättre hand om dig.

39 kommentarer på “Varför får man diskbråck i ryggen?”

 1. Tina Reintz 19 feb 2016 at 09:12 CEST #

  Hej! Har fått utbuktning på disk, fått hjälp av naprapat och det har börjat att gånger. Ingen smärta längre så jag vill börja träna upp mig. Går på crosstrainer nu, hur ska jag träna. Borde jag gå via en sjukgymnast eller? Måste jag gå till läkare då?

  • Camilla 19 feb 2016 at 10:06 CEST #

   Hej Tina!

   Tack för att du har hittat till min sida.

   I träningsväg tycker jag att du ska tänka rehab i några veckor. Med det menar jag upptrappning av träning och att det kan kännas lite grann under träningen men inte obehag/smärta då får du ändra eller byta övning. Har du inte själv tillräckligt med kunskap så ta hjälp av en duktig personlig tränare eller sjukgymnast. Ska du till sjukgymnast bokar du själv tiden, ingen remiss behövs.

   Själv kan jag ha lite känningar i rygg och längs med nerverna som påverkas (smärta) av disken/diskarna när jag tränar. Men det släpper efter träningen och jag vet att det inte är farligt under träningen (fast det gör väldigt ont ibland).

   Tänk även 24 timmar, har smärtan/obehaget släppt efter 24 timmar så är det ok.

   Lycka till nu!

 2. Emili 25 feb 2016 at 11:46 CEST #

  Hej Camilla,

  jag har haft problem i snart två år nu och det verkar som att det är mer diskbuktning/litet bråck än ett stort diskbråck då både kiropraktorer och sjukgymnaster säger att jag inte skulle kunna göra vissa rörelser om det vore ett stort diskbråck. Om det ”bara” är en buktning och eftersom det har tagit sådan tid att läka undrar jag om jag ska tänka annorlunda vid en buktning/litet diskbråck än om det är ett stort diskbråck?

  Med vänlig hälsning Emili

  • Camilla 25 feb 2016 at 12:56 CEST #

   Hej!

   Oavsett om det är ett diskbråck eller diskbuktning så är det du själv som avgör vad som går att göra i träningsväg. Du måste prova dig fram och ibland känner man att övningen går toppen, men dagen efter kan det smärta eller så blir man stel. Så länge det försvinner inom 24 timmar behöver du inte oroa dig.
   Diskbuktning är vanligt och ger besvär i omgångar, men det kommer att försvinna. Hur lång tid det tar för dig går inte att svara på. Försök att träna efter dagsform och se hur du mår dagen efter. Känns det bra har du tränat på rätt nivå, bara att fortsätta.

   Lycka till nu med din träning!

 3. Daniel 28 jun 2016 at 23:13 CEST #

  Hej!
  Tycker det mest ser ut som diskbuktningen på mr bilden visar på L-5-S1 nivå.

  Med vänlig hälsning, Daniel

  • Camilla 29 jun 2016 at 06:41 CEST #

   Hej Daniel!

   Det finns en sänkt disk på L5-S1 och lite buktning på L1-L2 samt L2-L3, så helt korrekt. Jag har fortfarande känningar i stortån ibland.

 4. Johnny 9 feb 2017 at 10:43 CEST #

  Hej! Har du kanske någon rekommendation på mina problem, har inte fått mycket hjälp av läkaren så allt är välkommet 🙂 Men ska till sjukgymnast snart och antar att träna mer är det enda jag kan göra. Och ska detta kallas diskbråck eller diskbuktning, eller båda? 🙂 (Se röntgensvar nedan, som gjordes nyligen).

  Har haft svår smärta i över ett halvår, första månaderna så intensiv att jag knappt kunde göra något alls, har haft rygg och smärtproblem innan men detta var värre än vad jag någonsin har upplevt innan. Nu är det dock lindrigare men det försvinner ej helt och fortsätter att stråla ut i höger arm, börjar ju tro att det ska vara såhär kroniskt. I medicinväg har jag provat Paraflex och Tramadol men dom lindrar bara tillfälligt/till viss del.

  ”På C3-C4 nivån symmetriskt bakåtbuktande disk som påverkar rotkanalerna bilateralt.
  (C4-C5: Inga fel)
  ”på C5-C6 nivån finns ett flackt diskbråck kring medellinjen där högra rotkanalen är opåverkade och den vänstra rotkanalen är måttligt påverkade av degenerativa förändringar.”
  ”På C6-C7 nivån buktar disken bakåt kring medellinjen något över höger sida utan fokal påverkan av rotkanalerna”

  • Camilla 10 feb 2017 at 13:29 CEST #

   Hej Johnny!

   Att tyda ett röntgenutlåtande utan att ha träffat dig kan vara vanskligt. Men det du berättat så låter det som att du lider och det förstår jag. Det känns som att detta tillstånd aldrig kommer att försvinna. Min erfarenhet av diskbuktning och diskbråck i nacken är att det tar tid, tyvärr. Allt ifrån 9 månader till 1,5 år. Att få hjälp med träning kan hjälpa riktigt bra.
   Att du inte har fått hjälp av läkare förstår jag. Att gå in cervikalt (nacken) och göra en operation är förenat med risk och det vill oftast vänta minst 1 år innan de gör något.
   Så mitt råd är att gå till sjukgymnasten och se till att få bra övningar som hjälper dig. Att ha smärta via nerver är ingen lek kan jag lova, MEN det är ”bara” ett obehag. Missförstå mig rätt, obehaget kommer att gå över!
   Jag brukar säga till mina patienter att ”lägg smärtan längst bak på hårddisken” och låt den inte dominera hela din vardag.

   Lycka till!

 5. Susanne Åhlén 8 maj 2017 at 17:53 CEST #

  Hej Camilla! Har läst allt här och lär mig en hel del men…. tyvärr inget som jag blir hjälpt av. Hoppas på att få råd av dig hur jag ska gå vidare. Jag har haft ont i ryggslutet i två år och i januari 2016 fick jag en magnetröntgen som visade att jag har två små diskbråck. Enligt läkare och sjukgymnast ska det läka ut av sig självt. Jag har spelat på elitnivå inom både bandy och fotboll så jag har alltid tränat mycket. Jag har kämpat på men nu börjar jag bli trött för jag ser ingen förbättring, snarare försämring. På nätterna får jag hela tiden se till att vända mig för att det gör så ont och på morgonen får jag liksom rulla ur sängen, ta tag i något för att kunna resa mig upp stående och sen försiktigt vänta ut det som strålar neråt benen. Sen på toaletten måste jag sitta och hålla mig i stolen för att det smärtar så förbenat i ländryggen bara av att sitta ner. Jag har gjort övningar i månader som jag fått tips om men inget hjälper. Jag tränar som jag fått tillsägelse om att göra men ingen förändring. Det bästa för mig är att stå upp och vara i rörelse men det kan jag ju inte 24 timmar om dygnet. Börjar verkligen ledsna nu. Jag äter inga värktabletter eftersom min mage inte tål det. Dessutom har jag Bechterews men den åkomman klarar jag att hålla i schack. Hoppas på att få råd av dig hur jag ska gå vidare med att komma till rätta med diskbråcken. Har fått rådet att gå till Naprapat för att lägga det till rätta men är det rätt?

  MR röntgen säger: Från L1-L3 lätta diskgenerationer. L3-L5 måttliga diskgenerationer. Conus är fri. L3-L4-nivån Modic typ 1 förändringar som kan vara symtomgivande. På L3-L4 nivå är det också intraforminalt ett mindre diskbråck och degenerativa förändringar med möjlig nervrotspåverkan av vänstra nervroten. På L4-L5 nivå är det in mot höger intervertebralforamina ett litet diskbråck och degenerativa förändringar med möjlig nervrotspåverkan i foramina. Inga tecken på inflammation.

  Är ju tydligen små diskbråck men det verkar vara fasen så svårt att läka ut. Jag vet snart inte vad jag ska göra för att få någon förbättring alls. Hoppas du kan ge mig några nya råd som jag kan prova.

  Med vänlig hälsning
  Sussie

  • Camilla 10 maj 2017 at 09:38 CEST #

   Hej Sussie!

   Usch, det låter inte alls trevligt. Att tyda röntgen utlåtanden enbart kan vara vanskligt. Ett röntgensvar ger inte hela bilden, det gör även din historia. Att du har haft så mycket smärta under lång tid låter inte bra.
   Det verkar som att när du har sökt hjälp vill de inte göra något utan att det ska läka ut. Det är kan jag tycka helt korrekt, men viss lindring borde du kunna få.
   Att gå på behandling och ”lägga till rätta” ryggen är ett uttryck som jag inte tycker är korrekt. Det finns inget man kan lägga till rätta men påverka smärtan borde man kunna hjälpa dig med.
   Mitt råd är att hitta en bra akupunktör som kan hjälpa dig, helt med TMC-utblildning (traditionell kinesisk utbildning). Där kan de hjälpa dig med smärtan som skapas från dina diskar.
   Lycka till!

 6. Erica Nyman 9 maj 2017 at 20:58 CEST #

  Hej
  Har fått ett diskbråck i bröstryggen, något som verkar ovanligt. Hittar dåligt med information och de jag fått hjälp hos säger avvakta. Har inte blivit nämnvärt bättre på 6 veckor och smärtar hela tiden. Värre vid djupandning, nysning, lägesändringar osv. Har även sedan 10 år tillbaka diskbuktningar i ländryggen som spökar till och från med smärta och ryggskott x många. Har alltid tränat mig tillbaka från ryggskott och hållt smärtan i ländryggen på ok nivå med hjälp av träningen. De senaste tre åren fungerar tyvärr inte träningen längre då musklerna alltid är hyperspända och jag stelnar till bara mer och mer. Ryggskotten kommer smygande och tätare och det känns som jag inte kommer ur det ena förrän det är dax för nästa.. Har typ mjölksyra innan jag börjar träna å nu diskbråcket på det.. Har varit hos kiropraktor, naprapat som kan hjälpa att släppa på låsningar, det håller en dag. Sjukgymnast tycker att jag kan träna och ber mig fortsätta men jag kommer inte ur detta.. Vad finns det för övningar att göra för diskbråcket i bröstryggen? Är det för tidigt att prova träna? Hoppas du har något litet tips att ge.

  Med vänlig hälsning, Erica

  • Camilla 10 maj 2017 at 09:32 CEST #

   Hej Erica!

   Diskbråck i bröstryggen är som du säger ovanligt. Det är enligt min erfarenhet också ett område som är väldigt otrevligt och smärtan är inte alls rolig. Eftersom du har både revben och andning i detta område så tar det tid innan det läker.
   Jag tror nog inte att behandling är det bästa i ditt läge just nu. Läkning tar tid och diskbråck kan ta allt mellan 2-12 månader innan det blir helt bra.
   Vore jag dig skulle jag undvika att lägga belastning ovanifrån om du tänker träna. Mitt bästa råd är att försöka träna ”lätt” för att få upp rörlighet och smidighet. Styrkan kommer du kunna träna när du känner dig bättre.
   Ha i åtanke att all träning är bra så länge smärta och stelhet inte finns kvar mer 24-timmar. Då får du ändra på din träning.
   Jag har ingen specifik träning för dig utan börja röra på dig och ta det försiktigt. Tålamod kommer att vara ditt ledord under dessa läkningsmånader!
   Lycka till nu!

 7. Carolina 17 jul 2017 at 12:20 CEST #

  Hej, jag har fått ett diskbråck i nacken. Väntar på tid till ortoped. Men vill gärna veta lite nu hur jag kan träna! Min läkare sa att jag ska träna på som ballong med löpning, yoga och styrka. Finns det något speciellt jag kan tänka på? Något område runt diskbråcket som är bra att bygga upp styrka på?

  Mvh Carolina

  • Camilla 5 sep 2017 at 12:46 CEST #

   Hej!
   Jag rekommenderar att när du utövar en träningsform där du inte har smärta och att om det uppstår smärta ska den släppa inom 24 timmar.

   Mvh
   Camilla

 8. Lina 18 nov 2017 at 00:09 CEST #

  Hej! Har ett diskbråck l5/s1 med en denergerad disk samt inflammerad. Har väldigt ont och domningar i benet. Har haft problemet i ca 6 mån men domningar i 2 månader. Den senaste veckan har värken ändrats och den sitter nu högre upp på benet/knävecket. Har användt en sträckbänk vilket jag tror kan ha påverkar smärtan? Läkaren rådde för operation men jag känner mig inte riktigt redo för att lägga mig under kniven. Finns det någon risk med att avvakta operation? Hur brukar sånna problem utvecklas vid en eventuell graviditet? Tacksam för svar

  • Camilla 2 mar 2018 at 12:06 CEST #

   Hej Lina!
   De flesta problem som uppstår med diskarna i ländryggen tar kroppen hand om. Upptill 80% av alla diskbråck går över och smärtan lämnar dig för alltid. Om jag skulle operera mig skulle jag vilja ha höga odds från ortopeden att det blir bättre. De brukar vilja operera när de misstänker att en nerv kan bli så skadad att den inte kan återhämta sig. Vad som händer när du blir gravid går inte att svara på, det är så otroligt individuellt.

 9. Claes 30 nov 2017 at 16:32 CEST #

  Hej Camilla!

  Har sedan i juni i år haft smärta i ländryggen som även strålar ner i vänsterben ända ner i foten. Gjort MR i augusti som sa: Diskarna 34/L5 och L5/S1 buktar lätt bakåt men ingen säker påverkan på avgående nervrötter. Gått hos sjukgymnast och försökt med lätta övningar men det har bara förvärrat. Även legat i sträckbänk i omgångar. Även fått en kortisioninjektion sk sakrral epidural men den verkade inte ha nån effekt utan tillståndet förvärras nästa för varje vecka. Dåliga dagar känns det som man bara vill krypa ur skinnet. Äter värktabletter med morfin så att jag kan jobba vilket jag gör stående hela dagarna. Sitta ner och köra bil är det absolut värsta. Bäst är att stå och gå. Ska få en till spruta om två veckor. Vad tror du om det hela?

  • Camilla 2 mar 2018 at 12:10 CEST #

   Hej Claes!
   Det svårast med att svara på din fråga är att jag vet för lite om dig och din bakgrund. Jag förstår att läkningen inte har gått i den takt du förväntat dig och det är jobbigt. Då det gäller diskbuktningar så brukar de komma och gå med olika intensitet. Tiden är en faktor det vill säga att det kommer med största sannolikhet att ge med sig helt men det tar tid. Kan dock tycka att ditt problem har hållit på bra länge och förstår att de vill hjälpa dig. Har dock ingen erfarenhet av kortison epiduralt för diskbuktning, är inget jag har stött på hos mina patienter.

 10. John Pååg 17 dec 2017 at 13:08 CEST #

  Hej! Jag har haft problem till och från med ländryggen..fått akuta låsningar ungefär 1 gång per år där jag i stort sätt inte kan stå eller sitta..går till en Naprapat som manupulerar..det blir bra..jag stretchar sätet..höftböjare osv..gymmar 4 dagar i veckan..gått på rehab och fått övningar..men tycker inte det blir nån skillnad..gör allt jag kan för att det inte ska komma tillbaka..men ändå så blir det lika efter tag igen. Har nu vart på Magnetröntgen som visar slitna/buktade diskar L3 L4 och L5..övrig rygg och nacke såg bra ut. Värst är det om jag ligger på rygg..räcker med 5 min..det gör inte ont när jag ligger, men när jag ska upp sen..kan knappt ta mig upp från sängen..jätteont och det känns som ryggen är av..Kan jag göra nåt för att det buktade diskarna ska kunna återgå till sin rätta plats och inte bli till bråck?

  • Camilla 2 mar 2018 at 14:56 CEST #

   Hej John!
   Jag tycker att det låter som att du gör mycket för att bli bättre. Diskar som buktar är ett problem och det kan finnas i veckor till år. Men man behöver inte ha smärta alla gånger för det. Att det ska gå så långt att disken går sönder och det blir diskbråck är omöjligt att säga. Många diskar bråkar i många år utan att bli diskbråck. De flesta får smärtan att försvinna och en del får restsymtom som kommer och går. Förstår om du upplever svaret som luddigt men det går inte att ge 1 svar på din fråga. Är så individuellt hur man reagerar på diskbuktningar.

 11. Ulrika 22 maj 2018 at 17:37 CEST #

  Hej Camilla
  Har precis fått svar att jag har ett stort diskbråck L5-S1 och jag undrar nu om sådant läker ut själv ? Vill helst inte operera mig. Ben värken har blivit bättre men har fortfarande känningar vid gång, stående, bilkörning. Plus lite lättare domning i vänster fotsula. Undrar om man nu haft detta diskbråck i 6-7 veckor , kan det förvärras? Eller bara bli bättre nu? Med sjukgymnast hjälp , rehab ?
  Rädd att det ska bli ännu större, kan det spricka upp mera eller är större med mer symtom?
  Kan det bli det?
  Vill helst inte operera mig
  Mvh Ulrika

  • Camilla 25 maj 2018 at 12:13 CEST #

   Hej Ulrika!
   Storleken på diskbråcket brukar inte alltid betyda att det är värre, det är hur du upplever smärtan, stelheten och nervsmärtan ned i benet som är det jobbigaste. Att ta till sjukgymnastik kan vara bra, det beror på hur du reagerar på den. Om det bara blir värre skulle jag vänta några veckor innan du tar upp det igen. Jag tycker att träning ska göra dig bättre inte sämre.

   Risken att ditt diskbråck blir värre är väldigt liten, men smärtan kan gå lite upp och ned i början och när det långsamt börjar släppa kan det gå fortare i slutet. En del har smärta 3-6 månader. Men du kan vara helt lugn med att det kommer att läka. Om du skulle ha lika mycket problem efter 3 månader som du hade i början skulle jag uppmana dig att uppsöka en ortoped för en bedömning.

   Lycka till och ha tålamod!

   • Ulrika 28 maj 2018 at 00:33 CEST #

    Hej Camilla
    Tack för ditt svar , det lugnar mig. Undrar en sak och det är att jag ibland känner ett litet ” surrande”( durrande) mellan benen. Det liksom kommer o går. Sitter inte i hela tiden. Beror det på nervpåverkan? Är det något att oroa sig för? Kan kissa och bajsa och har känsel i underlivet , men blir lite konfunderad över dessa känningar. Vad säger du? Sen är det ibland som att det kliar inne i bäckenet ( typ skinkorna o liksom inne i kroppen, kanske som myrkryp, men det går inte ner i benen utsn stannar i bäckenet ) kan det kännas så om det läker eller vad är det? Är det vanligt att man kan få lite känningar i motsatt ben vid diskbråck?
    Hoppas du kan ge svar
    Tack på förhand
    // Ulrika

    • Camilla 31 maj 2018 at 11:57 CEST #

     Hej igen!
     Va skönt att du blev lugn. Att det surrar/durrar kommer från nerverna i ryggen. Så länge du inte har problem med att gå på toaletten behöver du inte vara orolig. Just nervsmärta är väldigt olik smärta vi är vana och det upplevs precis som du beskriver, inne i kroppen. Det brukar vara svårt att säga var, men man känner att det finns där.
     När du har diskproblem med utstrålning så påverkas hela nervsystemet och ja, det kan även kännas i andra benet också.

     /Camilla Westling

 12. Ulrika 11 jun 2018 at 20:28 CEST #

  Hej Camilla
  Tack för ditt svar. Jag var till ortopeden och han gjorde div tester. Och tyckte att trots stort bråck hade jag bra funktioner , muskulärt och sensoriskt och ville avvakta operation. Smärtan kommer och går, och jag får nu satsa på stabiliserande träning och promenader. Har du tips på bra övningar? Kan man cykla trots diskbråck ?
  Hur vet man egentligen att ett diskbråck går i regress? Känner mig lite rädd att det ska bli värre symtom, men vad är oddsen för det om man haft detta stora diskbråck i 2 månader ca? Hoppas du har möjlighet att svara på mina frågor , tack för fin respons , mvh Ulrika

  • Camilla 29 jun 2018 at 10:17 CEST #

   Hej igen!
   Du kan vara lugn att det kommer att läka, det gör alla diskbråck. Cykla brukar vara individuellt om det fungerar. När du har diskbråck är det egentligen bara att prova vad som fungerar. 24 timmar efter aktivitet kommer du att få svaret, är du alltför stel och har mer smärta än innan var det förmodligen inte det bästa att göra den dagen. Ryggen har dagsform så ge inte upp, det som fungerar idag kanske inte fungerar imorgon men det betyder inte att det var en dålig övning.

   Jag skulle varmt rekommendera att du tittar på youtube och Sarah Beth, hon har massor av bra yogaprogram. Det för ”lower back pain” på 30 minuter är toppen. Det kör jag när min rygg krånglar och det ”surrar” ut i benen.

   Risken att göra diskbråcket värre är i det närmaste minimal. Det skulle vara om du gjorde något som att lyfta tungt och samtidigt vrida eller springa ett jättelångt lopp. Men jag tror inte att du är så sugen på det.
   Ha det gott så länge!

 13. Ulrika 10 jul 2018 at 13:19 CEST #

  Hej igen
  Och stort TACK för svaren jag fått. Det betyder mycket och jag kommer mig mera lugn. Jag börjar sakterligen acceptera att detta kommer ta tid, eftersom det är ett stort vä sidigt -medialt diskbråck. De konstiga symtom jag har med ” surrande ” i underlivet och smärta i rumpan ( inne vid sittknölarna) får jag försöka leva med just nu och bara hoppas att tiden läker ut detta och jag blir bra igen. Tränar mina stabiliserings övningar varje dag. Har ischias känningar från o till i båda benen, och det har går ca 3 mån sedan jag fick bråcket. Hur funkar det med att strecha vid diskbråck? Är det att rekommendera, eller ?
  Vet du om det är vanligt med urinträngningar vid diskbråck? Kan känna så ibland, men inga pb att kunna kissa.
  Tack för att du tar dig tid att svara , verkligen professionellt. Mvh Ulrika

  • Camilla 29 aug 2018 at 14:24 CEST #

   Hej!

   Semestern kom emellan och i år fick jag 5 veckor. Det brukar vanligtvis inte vara skönt på något sätt att stretcha när man har problem med ett läkande diskbråck. Du kan prova, men de flesta tycker bara att det lättar i några minuter. Så länge du inte har problem med att gå på toaletten behöver du inte vara orolig. Nervsystemet kan ge alla möjliga konstiga signaler när man i det stadiet du är.

   /Camilla

 14. Vincent 10 jan 2019 at 09:17 CEST #

  Hej Camilla jag är 70år vältränad har haft operera en gång diskbråck mellan L4 L5 när jag var 38-40 år och var nöjd med operation, nu har jag fått mycket ont i båda benen efter 30 år och kan inte stå på benen och inte promenera vad har du för tips

  • Camilla 11 jan 2019 at 13:22 CEST #

   Hej Vincent!
   Va roligt att du har hittat till min sida. Med din beskrivning av besvären så är det ganska svårt att svara på. Men jag skulle kunna misstänka att det skulle kunna vara Spinal Stenos. Det är när kotbågen får pålagringar och ryggmärgen får mindre utrymme.
   Om du vill kan du gärna beskriva lite mer detaljerat hur du upplever smärtan/obehaget.

 15. Marie Norling 8 feb 2019 at 14:43 CEST #

  Hej Camilla
  Jag är en kvinna på 51 år.
  Jag har gjort flera röntgen som visar diskbuktning mellan 5 och 6 halsryggs kotan i nacken, diskbråck mellan 5 och 6 bröstryggs kotan i bröstryggen och diskbråck mellan 5l och 1 kors ryggs kotan som påverkar S1 roten, som nu är mer bakåt tryckt än för 4 år sedan vid förra röntgen., Nu har jag även fått ont på vänster sida av ländrygg, Dessa diskbråck har jag haft i många år , då jag blivit röntgad med jämna mellanrum för att smärtan aldrig försvinner helt.
  Och när det är som värst kan jag knappt röra mig,
  Jag har provat det mesta värktabletter, träning, sjukgymnastik,sträckning, akupunktur, kiropraktik, köpt ny säng mm.
  Jag har inte varit smärtfri de senaste 25 åren och börjar bli trött på detta.
  Sulle en nervblockad vara nåt för mig att prova?
  Och sätter dom det även i bröstryggen?
  Vad rekommenderar du annars?

  MVH
  Marie

  • Camilla 12 feb 2019 at 09:21 CEST #

   Hej Marie!
   Att kunna ge ett vettigt svar på så många frågor är omöjligt utan att ha träffat dig. Du har haft problem så länge och det gör det ännu svårare.
   Angående nervblockad så måste jag hänvisa dig till en läkare.

 16. Anna 14 nov 2019 at 09:22 CEST #

  Hej! Har under flera år till o från haft problem med ländryggen, har hjälpt med att gå till kiropraktor o sen stretchat. Men nu sen aug 2019 har jag även fått ont i bäcken o ländrygg, varit hos gyn där hitta dem inget. Varit hos kiropraktorn tre ggr nu för 1 månad sen men denna gång blev det bara värre o har inte kunnat göra mer än gå på toa. Ätit morfin för att klara av dagen, kan bara ligga på rygg. Sitta går inte, stå en väldigt kort stund. Gå är nästintill omöjligt då jag får så ont att jag mår illa o kallsvettas. Begärde remiss till röntgen av min läkare men fick ej de o skulle gå hos sjukgymnast först. Har tid 5 dec. Har även domningar i benen mest högra där bäckensmärtan sitter o domning i foten. Gör fruktansvärt ont vid ägglossning o mens. Min fråga är vad ska jag göra fram tills tiden för sjukgymnast. Sjukskriven heltid fram till 5 dec, jobbar som barnskötare. Kommer inte upp till sovrummet som är på övervåningen utan sover på soffan. Har även domningar i rygg ibland o kissar ofta men lite. Läkaren sa att det kan bli så att nerver klämmer. Mvh Anna

  • Camilla 3 jan 2020 at 11:58 CEST #

   Hej Anna!

   Ser att jag har inte noterat ditt inlägg och ber om ursäkt för det. Som du beskriver din smärta så misstänker jag att du har 2 diskar som orsakar dina besvär (domningar i foten är en och bäckensmärta är en annan). När det är 2 nivåer som är inblandade blir smärtan klar mycket högre och stannar oftast lite längre, jag lider med dig. Om jag får säga mitt så tycker jag att läkarna har misskött sig, för när du nämner att du kissar ofta och lite så bör de åtminstone göra en magnetröntgen för att se hur det ser ut. Har du fått hjälp nu?

   Hälsningar Camilla Westling

 17. Veronica 4 feb 2020 at 18:23 CEST #

  Hej Camilla!

  2018 i augusti började min ryggsmärta. Jag blev stel kunde inte böja mig framåt och fick ont när jag stått för länge och när jag skulle sova. Ryggen låste sig och jag fick sluta sova på rygg. Sedan i juni 2019 blev det mycket värre. Smärta konstant dygnet runt. Stel och sov max 4 timmar. Sen i september samma år domnade baksida lår på mig och det var fruktansvärt obehagligt. Sedan kom smärtan i rumpan, låret och ned i vaden och ovansidan av foten. Panikartad smärta. Då ringde jag VC! Kom dit fick remiss för MR. Under väntan till den domnade hela höger sida i underlivet och jag klarade nästan inte av att torka mig. Det var så obehagligt och på ett sätt smärtsamt. I november gjorde jag röntgen. Blev remitterad till ortopeden som berättade att jag har ett stort diskbrock på L5-S1 som brustit och påverkar nervroten. Om jag hade sökt akut skulle de ha opererat direkt. Men eftersom jag inte gjorde det har skadan blivit permanent och jag får leva med mina domningar och kramper.
  Jag har fått gabapentin 300 mg 3 gr dagligen. Ätit nu i 10 dagar och märker inget. Jag har lika ont som när allt började. Gjort en ny MR för att se hur det ser ut sedan för 2 månader sedan.

  Som du ser har jag gått länge nu. Jobbar heltid på förskola och inte varit sjukskriven. Jag är stönig som en gris. Men bryter ihop lite då och då. Kan det vara så att det inte läker?
  Med vänlig hälsning, Veronica

  • Camilla 5 feb 2020 at 11:10 CEST #

   Hej Veronica!
   Det var en rejäl resa du har gjort och gör med smärta, hua. Hade du fått adekvat behandling på en gång hade du förmodligen inte haft lika mycket smärta som du har idag. Du skriver också att du har jobbat hela tiden och när en diskbråck inträffar ska du vara helt stilla (läs sängliggande) i minst 7-10 dagar för att disken ska kunna läka riktigt bra. Men, nu är du inte i det läget och jag förstår din fråga. Jag skulle kunna misstänka att du kommer att ha viss nervsmärta (domningar och kramper) som kommer att gå upp och ned. Det jag skulle råda dig i det här läget, som jag säger till mina patienter är att ta det lugnt. Det kommer att läka, men det kommer att ta tid. Förmodligen några månader till kanske upp till 6 månader från och med nu. Du får mer än gärna prova ”Sarah Beth´s” yoga for low back pain på Youtube. Helt suveränt för ländryggsproblem. Är otroligt uppskattad av mina patienter och den kör jag även själv för min ländrygg. Gör övningarna så gott du kan och är det någon övning som känns omöjlig hoppa över den. Du kommer att känna dig ”varmare” och rörligare i ländryggen och känslan ned i rumpa och ben lugnar ned sig. Men i ditt fall kommer du behöva ha MYCKET tålamod.
   Berätta gärna hur det går för dig!

   Varmt lycka till nu!

 18. Liv 17 feb 2020 at 20:56 CEST #

  Hej Camilla!
  Jag har precis fått konstaterat att jag har ett diskbråck i bröstryggen. Av röntgensvaret framgår att det är ett ”litet” diskbråck men jag har haft fruktansvärda smärtor nu i över 13 månader. Jag har ont nästan dagligen, främst på morgonen, men därutöver får jag tilltagande smärta i skov som håller i sig ett par dagar upp till en vecka med ca 2-3 veckors mellanrum. Under dessa skov kommer jag knappt upp ur sängen. Jag känner igen mig i andras beskrivningar ovan och känner stundtals som att jag bara ska falla ihop i en hög. Värst är när jag behöver nysa eller hosta, då svimmar jag nästan. Jag har träffat en fysioterapeut och får bra hjälp med träning och akupunktur. Finns det något en naprapat skulle kunna göra som en fysioterapeut inte kan? Och finns det något jag kan göra för att påskynda min läkning? Tacksam för svar!

  • Camilla 18 feb 2020 at 12:52 CEST #

   Hej Liv!

   Låter som att du har det tuff och besvärligt med dina smärtor. Att få ett diskbråck i bröstryggen är riktigt besvärligt och ovanligt. Ett diskbråck ska läka ut inom loppet av 3-4 veckor men det kan finnas kvarvarande smärtor vi nerver som kan ta månader innan det läker helt. Det är lite svårt att säga vad sjukgymnasten har gjort i behandlingsväg och vad jag kan tillföra. Det som jag undrar är hur bra rörlighet du har i din bröstrygg och hur bra din revbensbåge rör dig (när du andas för sig revbenen som en blåsbälg). Hade du varit hos mig i rummet hade jag kollar hur din rörlighet är i hela ryggen och du hade fått yogarörelser för övre bröstryggen.
   Hoppas att det klargjorde lite av dina frågor!

   • Liv 19 feb 2020 at 23:17 CEST #

    Tack för snabbt svar! Jag ska ställa frågan också till min fysioterapeut när jag träffar henne nästa gång. Tack för tips om yogarörelse för bröstryggen. Min smärta har gjort mig stel så jag behöver säkert träna upp min rörlighet. Återigen – tack!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.